onsdag 12 maj 2010

Det händer saker...


...i verksamheten som är otroligt häftiga och bra. Har just fått se ett projekt som Martin och Per jobbar med på Norrevångsskolan. De har i gratisverktyget Ning skapat ett forum för diskussioner kring Etik och Moral. Lärarna har lagt ut frågeställningar och eleverna har kommenterat och diskuterat mycket mer än Per och Martin någonsin kunnat tänka sig. Man har också bjudit in polis och högskolefolk i forumet för att få experthjälp. Det har varit ett slutet nätverk för att eleverna ska känna sig trygga med att uttrycka det de känner och tänker.

En stor vinst med att föra diskussionen på det detta sätt är att deltagarna kunnat tänka efter ordentligt innan de gjort sina inlägg. De båda lärarna berättar att när de tidigare jobbat med detta ämne i klassrummet har det ofta blivit så att har man uttryckt sin åsikt så håller man kvar vid den. Man positionerar sig och sedan kommer man inte vidare i samtalet. Dessutom har det visat sig att de elever som sällan säger något i klassrummet har engagerat sig mer när man jobbat på detta sätt.

Det har kommit inlägg sent på kvällarna ifrån många elever, och engagemanget har varit stort. Jag frågade några elever vad de tycker om att arbeta på detta sätt, och de har upplevt det jättepositivt. Vi frågade också hur det kunde komma sig att de varit inne så sent på kvällarna och skrivit. En av förklaringarna var att de inte hade tillräckliga möjligheter att komma åt datorer i skolan.

Samarbetet mellan Per Ahlkvist och Martin Löfgren har varit ämnesövergripande. Per är SO-lärare och Martin är svensk-lärare. Material som de fått in under arbetet med Etik och Moral, utgör en grund för att kunna göra en bra bedömning av elevens kunskaper i ämnet.

Är det någon som har fler exempel på hur man jobbar med IKT i det dagliga arbetet tillsammans med sina elever, så berätta det för mig eller er IKT-pedagog.

Ha det gott
Ija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar